opbygning af et websted

Hvad er WordPress

Når vi taler om et CMS (som fx WordPress), så hører man ofte betegnelser som ‘databasebaseret websted’ og ‘dynamiske sider’. Hvad er Wordpress egentlig for noget og hvad betyder det?

Umiddelbart lader det sig let besvare, for ordene beskriver det meget godt: “databaseret websted” er et websted der baserer sit indhold på udtræk fra en database, og “dynamiske sider” er i modsætning til statiske sider altid i forandring.

Men hvis vi skal kunne forstå det, må vi have en mere grundlæggende forståelse for, hvad der ligger i de begreber.

De fire hjørnesten

Et websted bygget på WordPress består af fire grundelementer: HTML, CSS, MySQL og JavaScript. De varetager hver deres opgave med at bygge den færdige side op. Her er en hurtig og meget forenklet forklaring på deres funktioner.

HTML

HTML er en forkortelse for HyperText Markup Language og er et sideopbygningssprog. Med HTML definerer vi sidens struktur (header, body, footer, sections), overskriftshieraki (H1, H2, H3 osv), præsentationstyper (ol, ul) samt links (a).

Vi definerer ikke noget layout i HTML, kun selve strukturen.

CSS

CSS står for Cascading StyleSheets og indeholder alle definitioner på skrifttyper og -former, farver, faconer og placering. Selvom strukturen lægges i HTML, så kan CSS godt flytte rundt på elementer. En sidebar kan jo for eksempel være enten til højre eller venstre – eller i bunden ved visning på mobil – uafhængigt af hvor i strukturen den defineres.

Og hvor HTML definerer at der er et link, så er det CSS der bestemmer, hvordan linket vises: med en anden farve, med eller uden understregning.

MySQL

Dette er databasens sprog. SQL står for Structured Query Language, altså et sprog til at bygge forespørgsler. Med dette sprog kan vi hente relevante data fra database og vise dem på siden.

JavaScript

Sidste element er til at håndtere handlinger. JavaScript bruger vi til at få siden til at opføre sig på bestemte måder, til at lave ændringer efter at siden er afleveret til browseren. Det kan være en sticky top menu eller en sektion af siden, der fader ind når man scroller.

Vi bygger en side

Så når en bruger beder om en bestemt side, så sker der en hel masse ting:

  • Indholdet hentes i databasen med MySQL (tekst og billeder)
  • Siden struktures med HTML
  • Layoutet defineres med CSS
  • Handling tilføjes med JavaScript

Det sker alt sammen meget hurtigt, på mindre end et sekund. Men for at være sikker på en hurtig aflevering, kan man indsætte et mellemlager – en cache. Her gemmes den færdigbyggede side i en periode, så den kan afleveres endnu hurtigere. Og ind imellem genbygges siden så, for at få eventuelle ændringer med.

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold