Hvilket WordPress tema skal jeg vælge?

Skal du bruge et WordPress tema? Der findes en helt masse rigtig flotte temaer derude –  og en masse af dem er endda gratis! Men kig lige en gang ekstra på dem, for som regel følges pris og kvalitet ad.

Skal jeg vælge et stort tema med alt inkluderet eller skal jeg vælge et mindre og selv bygge på?

TL;DR: For den travle læser er her min konklusion: vælg det lille tema og byg selv funktioner på!

Med det ude af verden kan så forklare lidt om “hvorfor” til dem, der gerne vil vide lidt mere.

Der er ufattelig mange temaer og vælge i mellem, men de fordeler sig typisk i to grupper: dem der kun er tema og dem der inkluderer en masse funktioner.

Og der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge løsninger.

Hvilket wordpress tema skal jeg vælge? 1

Opbygget af moduler

For at du kan forstå mit argument, er jeg lige nødt til forklare noget grundlæggende ved WordPress: opdelingen i moduler.

WordPress er et grundsystem med de mest basale funktioner. Herefter er ideen, at du udbygger med de ekstra funktioner du ønsker. Det gør du med plugins – plugins indeholder funktioner. Enten nogen du finder på nettet eller plugins, du skriver selv.

Den opdeling er rigtig smart, for det betyder at du kan vælge de funktioner, dit websted har behov for – og kun dem.

Skulle et plugin efterhånden mangle funktioner eller ikke længere blive vedligeholdt, så kan vi skifte det ud med et andet og bedre egnet.

Hvilket wordpress tema skal jeg vælge? 2

Tema med funktioner

De store temaer – der typisk er premium/betaling – indeholder gerne en mængde udvalgte funktioner. Det kan være for eksempel sliders/billedkarrusel, sidebyggere (som Visual Composer), popup-håndtering og tabeller.

Ved at købe en pakke med flere forskellige funktioner i, kan der spares ret mange penge i forhold til at købe dem enkeltvis.

De kommer også ofte med en række færdigpakkede sideopsætninger, så du ikke behøver at vide noget som helst om kodning, for at kunne lave noget visuelt spændende layout på din side.

Fordelene er, at du ikke behøver at skulle tænke dig ret meget om. Du kan være ret sikker på, at de forskellige elementer fungerer sammen, og der er ofte endda et speciel opdateringsmodul indbygget, der gør jævnlige opdateringer til en leg.

Til gengæld er du bundet til denne pakke af plugins.

Grundtema – undertema

Hvis du skal lave ændringer i temaet, så skal du sørge for at finde et, der er bygget til at håndtere undertemaer.

Et undertema er en version af temaet, som du kan lave ændringer i, uden at dine ændringer bliver overskrevet, hvis du senere installere en opdateret version af temaet. Det er vigtigt, for du bør af sikkerhedshensyn altid have den seneste version af temaet installeret.

Det fungerer på den måde, at grundtemaet indeholder alle elementer – alle skabeloner, om du vil – for opbygning af forskellige typer sider. Nyhedssider, arkiver, portfolio osv.

Det eneste undertemaet så indeholder, er den nye kodning til de steder, hvor du vil have noget andet end det oprindelige tema.

Det kan dog ind imellem være nødvendigt at lave ændringer i undertemaet, for at kunne følge med grundtemaets ændringer og ny funktionalitet i WordPress, men det hører til sjældenhederne.

Tema uden funktioner

Her er det derimod bare et råt tema. Der er få funktioner inkluderet, men de er relateret til det grundlæggende layout.

Til gengæld bør der være taget højde for, at det skal bruges sammen med mange forskellige plugins. Tjek, hvilke de ligefrem skriver på som værende kompatible og du får en god ide om, hvor grundigt testarbejdet er gjort.

Det kan sagtens være et premium-tema alligevel, for et godt gennemtænkt tema tager tid at lave. Og så er det også værd at betale for.

Hvilket wordpress tema skal jeg vælge? 3

Start med biblioteket på wordPress.org

Denne samling har flere fordele:

  • De bliver kontrolleret
  • De er alle gratis
  • De skal overholde standarder

Derudover så er der ret nem mulighed for at sammenligne og kigge på andres vurdering og anbefalinger.

En del er neddroslede udgave af et betalingstema, men det bliver det ikke dårligt af. Det skal stadig fungere i gratisversionen og overholde alle krav fra WordPress.

Og det giver dig mulighed for at teste det af for at se, om det i sin grundstruktur løser opgaven for dig. Men du kan være ret sikker på, at lige præcis DEN funktion som du var mest interesseret i – den findes kun i premium. Og det giver god mening, for de vil naturligvis helst sælge dig et tema.

Så lad være med at blive sur over det, men vurder i stedet om den funktion mon er betalingsudgaven værd.

Og så vil jeg faktisk anbefale dig at kigge på premium-temaer – altså betalingsudgaver. Jeg har generelt set haft langt bedre erfaringer med betalingstemaer end med de gratis. Og så er der ofte god hjælp at hente, hvis man finder uhensigtsmæssigheder eller fejl.

Her skal du også være lidt forsigtig, spørg evt. andre, hvad de har brugt og hvad deres erfaring har været.

Framework gør arbejdet lettere

Når man ofte sidder med nye websteder, der skal have forskelligt udseende, så bliver det interessant at se på framework.

Her opbygges der en grundstruktur med en del funktionalitet i grundtemaet, mens al layout og udseende ligger i undertemaet – som det bør gøre. Men med et framework er der en ensartethed fra tema til tema, så jeg ikke hele tiden skal lede efter de forskellige funktioner. Eller forsøge at gennemskue tankegangen bag endnu en løsning på et specifikt problem.

Det bedste WordPress tema

For mig vil det helt klart være et framework baseret tema; et grundtema med mange skabeloner til undertemaer, jeg kan bruge som udgangspunkt. Det sparer mig for utrolig meget tid, både i det indledende designarbejde, men også efterfølgende ved udskiftning af plugins.

Jeg bruger som oftest temaer fra frameworket Genesis, der er bygget af Studiopress – men ind imellem finder jeg også guldklumper andre steder. Men det er en helt anden historie!

Hvad med de grafiske sidebyggere

På engelsk hedder de ‘pagebuilders’. Det er et plugin, der giver editoren udvidede funktioner og en mere tilgængeligt brugerfalde.

Sammen med en sidebygger som fx Elementor duer Genesis dog ikke. Fx er der på forsiden ikke noget loop, så der kan du ikke bruge Elementor. Og du kan heller ikke bruge de smarte funktioner til opbygning af sidetop og -fod. Så vil det være bedre med et helt minimaliseret tema som fx Hello! fra Elementor

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold