Skilt med Welcome to our new home

Hvordan skifter jeg domæne?

Domæneskifte er ikke noget man lige gør for sjov – men nogle kan det være nødvendigt. Og er man omhyggelig og velovervejet er det ikke nogen svær proces.

At skifte domænenavn på dit WordPress websted behøver ikke føre til langvarig nedgang i placering hos søgemaskinerne. Hvis du er omhyggelig i din planlægning, behøver det ikke få nogen betydning overhovedet. Og sørg for at få styr på dit nuværende domæne i Google Search Console (GSC), inden du går i gang.

Det kan fx være aktuelt ved skifte fra et domæne med æøå til et uden – eller hvis du pludselig får tilbudt en stor sum penge for at overdrage dit domæne til en anden.

Bemærk

Du skal ikke bruge denne guide ved:
– skifte fra HTTP til HTTPS
– skifte internt på samme server (fx fra undermappe til rod)
– skifte mellem www og ikke-www
– skifte til ny webhosting, men uden domæneskifte

Den korte version

Før opstart af nyt websted

Dit nuværende websted skal være verificeret i GSC. For at forhindre misbrug skal Google være helt klar over, at du nu også har råderet over domænet. Det sker ved at kontrollere, at du har adgang til at lave grundlæggende ændringer i DNS eller på filniveau. Eller har en Google Analytics aktiv på webstedet på samme konto.

Under opstart af nyt websted

Tilføj 301 viderestilling til det gamle websted. Dette vil sende både brugere og Googles robotter videre til det websted, når de kommer forbi den gamle adresse. En 301 er en permanent viderestilling fra en placering til en anden. Det kan ske for enkelte sider eller for hele domænet.

Dette er en vigtig del af processen, da det forhindrer at brugerne (og Google) ender på 404 sider i stedet for med den ønskede information fra dit websted.

Efter opstart af nyt websted

Indsend dit “gamle” sitemap igen. Det vil få Google til at trawle igennem dit websted noget før – og få rettet alle de nu ‘forkerte’ links til de nye med det nye domænenavn.

Verificer det nye domæne i GSC under samme konto – dette er vigtigt! Ellers får du ikke lov til at lave en overflytning.

Indsend en forespørgsel på ændring for det gamle domæne.

Indsend sitemap for det nye websted.

Den lange version

Anmod om ændring i GSC

Du bruger GSC til at informere Googles søgemaskiner om ændringen. For at kunne gøre det skal begge domæner være verificeret under den samme GSC konto.

Hvordan skifter jeg domæne? 1

For indsende en anmodning om adresseændring skal du logge ind, vælge det gamle domæne og gå ned under Indstillinger i menuen.

Herefter kan du vælge Adresseændring i indholdsfeltet i midten.

Hvordan skifter jeg domæne? 2

Udover en venlig henstilling om at huske at lave 301 viderestillinger får du også mulighed for at vælge et nyt domæne – det skal altså registreres/verificeres i GSC, før du kan anmelde flytningen.

Du kan godt tilføje det nye domæne her, men du får først lov til at lave overflytningen, når det nye domæne er blevet verificeret som beskrevet længere oppe.

301 viderestilling til nyt domæne

For at sende både brugere og Google-bots videre automagisk fra den gamle adresse til den nye skal der oprettes automatiske viderestillinger af typen 301 – permanent viderestilling.

Dette gøres ved at tilføje dette afsnit til din .htaccess fil i roden af webstedet.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^OLD-domain.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://NEW-domain.com/$1 [L,R=301]

Med denne kode vil du viderestille ALLE adresser under det gamle domæne. Hvis man leder efter en adresse på det gamle domæne (www.OLD-domain.com/kontakt), så vil man blive stillet videre til den samme sti på det nye domæne ( new-domain.com/kontakt).

Sørg for at teste det nye websted godt og grundigt igennem. Hvis du har flyttet en eksisterende WordPress til et nyt domæne, så brug for eksempel Velvet Blues Update URLs til at gå databasen igennem og rette alle henvisninger.

Hvis du bruger sidebyggeren Elementor, så skal du også her ind under Tools/Værktøj og bede den om at erstatte alle gamle domæneadresser med det nye.

WordPress kan godt finde ud af at skifte links ud til den nye adresse, men enkelte elementer eller henvisninger kan være skrevet som absolutte adresser og dermed have fastlåst domænenavnet. Dem skal du have rettet for at undgå fejl, når det gamle domæne ikke længere er aktivt.

Bed Google gennemgå det nye domæne

For at sikre dig, at Google så hurtigt som muligt gennemgår dit nye site, bør du aflevere et sitemap til GSC.

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold