Du behøver ikke lave alle fejl selv

Undgå disse fejl som WordPress begynder

Du er lige kommet i gang med WordPress – en spændende ny verden!

Tillykke med det, men inden du blindt kaster dig ud dette nye eventyr, så brug lige et øjeblik på disse begynderfejl. Dem behøver du ikke at gå igennem for at lære noget – det vil faktisk være bedst at undgå dem.

Man skal lære af sine egne fejl, men det er faktisk også en god ide at lære af de fejl, andre har begået.

Og hvis du lige har klikket på linket herover, så beklager jeg – det er et udslag af dårlig humor…

SKAL du gøre det selv?

Men inden vi kigger på WordPress, så kig lige på dit eget tidsforbrug. for selvom WP er nemt at lære og du kan gøre meget selv – er det så den bedste udnyttelse af din egen tid? Er din tid bedst brugt på at løse en opgave, du kan købe dig hjælp til; eller er der presserende opgaver, som du ikke kan få andre til at løse?

Tænk lidt over det inden du går videre.

Og lad os så kaste os over de fejl, som du IKKE behøver at gøre. Vi har gjort dem for dig…

1. fejl: Undlade at tage backup

Det er jo kun imens jeg opbygger webstedet og mit webhotel tager jo en backup for mig, ikke?

Wordpress begynder

Jeg kan ikke fordrage at skulle løse den samme opgave igen, bare fordi der er sket en fejl. Derfor tager jeg backup. Hvis du er ligeglad og bare synes det er fedt, at have noget give sig til, så lad da endelig bare stå til!

Men I andre: få styr på jeres WordPress backup inden det går galt for jer. Så kan I i stedet fokusere på at lave noget godt indhold til webstedet.

En god backup skal være ekstern, automatiseret og uafhængig af en bestemt person.

2. fejl: Installere alle de bedste plugins

Mit websted skal have de bedste funktioner, for det er brugerne vilde med

– WordPress begynder

Internettet er fuldt af websteder med artikler om, hvad der er de ‘bedste plugins‘. Og det er fristende at installere løs, da der jo tydeligvis er tale om “de bedste” – ja, det er ment ironisk fra min side…

Du skal ikke bare installere løs, fordi:

Plugins koster performance

Bevares, der er stor forskel på, hvor meget de sløver og i hvilke situationer. Men gå bare som udgangspunkt ud fra, at hvert enkelt plugin du installerer, koster en smule i dit websteds performance. Og dermed også kan koste utilfredshed hos brugere og søgeplacering hos Google.

Plugins øger risiko for fejl

Hvert plugin du installerer, gør dit websted mere komplekst. Og det er jo klart, at risikoen for at to af dine plugins ikke kan fungere sammen er større, hvis du har installeret 25 end hvis du kun har fem. Det giver sig selv.

Så for hvert enkelt plugin skal du vurdere, om det performancetab du får, kan begrundes i en en forbedring af dit websted.

Når du leder efter et plugin, der kan løse den udfordring du står med, så kan du evt. finde gode råd i indlægget her:

Men gå altid efter KISS – det er en forkortelse for Keep It Simple, Stupid!

3. fejl: Installere det forkerte tema

Wow, det tema ser fedt ud og de billeder er da helt fantastiske!

– begejstret WordPress newbie

Det, du ikke ser er, at det smarte design fastlåser dit websted i den videre udvikling. Eller det er så tynget af ‘indbyggede’ plugins, at det bliver et mareridt at optimere hastighed på.

En af styrkerne ved WordPress er, at det er bygget op af moduler, som du kan sammensætte, så det passer til lige præcis DIT behov. Lidt ligesom at bygge med LEGOklodser, hvor du kan skifte en klods ud med en anden.

I en del temaer er det på forhånd bestemt at du skal bruge bestemte plugins. Det kan være til sikkerhed, billedoptimering eller design. Det betyder, at du ikke bare kan skifte det element ud med noget andet, hvis du skulle få lyst. LEGOklodserne er limet sammen!

I stedet bør du gå efter et simpelt og enkelt tema, der giver dig masser af muligheder for at bygge det op selv. Og så kan du sagtens lade dig inspirere af det fede design, de andre har fundet på!

Jeg er selv (for øjeblikket) stor fan af teamet Hello Elementor kombineret med sidebyggeren Elementor – men det behøver ikke være den rigtige løsning for dig.

4. fejl: Tro dit websted er statisk

Jeg skal bare lige have hjemmesiden færdig, så passer den sig selv

WordPress med hang til tøfler

WordPress er et dynamisk CMS. Det betyder at det er bygget til at håndtere indhold, der udvikles og udvides over tid. Og dit websted får en bedre placering i søgeresultater, hvis der tilføjes nyt indhold regelmæssigt – og det vil dine besøgende også sætte pris på.

Desuden bliver et websted bygget på WordPress hurtigt en kompliceret organisme (hvis den skal opfylde alle dine ønsker), og så stiller det også krav om regelmæssig vedligeholdelse af det tekniske.

Hvis du skal have et statisk websted, så er WP ikke den bedste løsning. Men helt ærligt, så er et statisk websted heller ikke den bedste løsning…

5. fejl: Ikke opdatere jævnligt

Jeg har ikke brug for at vide noget om WordPress opdateringer

– alvidende WordPress begynder

WordPress driver i skrivende stund mere end en tredjedel af samtlige websteder på internettet – det er mange. Og der findes hundredtusinder af forskellige plugins at vælge imellem – af svingende standard.

Det gør ikke WordPress som system til et usikkert produkt, men det gør det til et oplagt mål for hackere af forskellig slags. Stort set alle plugins har i deres ‘levetid’ oplevet at have åbnet et større eller mindre sikkerhedshul for hackere.

Men da så mange holder øje med det, bliver de ret hurtigt opdaget – og lukket med en ny opdatering. Og den opdatering skal installeres, for at gøre gavn.

Derfor er det vigtigt, at dit websted dels har et sikkerhedsplugin, der holder øje med problemer; dels holdes opdateret til seneste version af både plugins, tema og WordPress.

6. fejl: Tro, at du sparer ved at gøre alting selv

Så er vi tilbage til der, hvor vi startede: SKAL du gøre det hele selv?

Der er selvfølgelig gode argumenter for at gøre det selv: du lærer en masse undervejs, det koster ikke så meget. Og du er ikke på egen hånd, for der findes et stort og aktivt fællesskab, du kan trække på.

Men som jeg har beskrevet herover, så er der mange svære beslutninger at tage i starten. Og du kan godt få mange svar, men kender du overhovedet de rigtige spørgsmål?

Grundlaget for et WordPress websted: valget af løsninger, tema, plugins osv. er utroligt vigtigt for, hvor nemt det bliver senere hen at udvikle og vedligeholde. Et forkert tema låser dig fast, en dårlig sidebygger gør nyt indhold til et mareridt – et dårligt fundament vælter hele korthuset.

Derfor kan det i mange tilfælde – langt de fleste – svare sig at tage en professionel med ind over. Så kan der vælges løsninger, der åbner mod nye horisonter. Udskiftelige klodser giver fleksibilitet i stedet for fastlåst layout.

Ja, du kan godt gøre det selv, men der skal kysses mange frøer før prinsen står der. Og jeg har gjort de fleste af fejlene undervejs – og lært af dem. Derfor kan jeg med min erfaring lettere gennemskue, hvad der vil være et skridt i den rigtige retning. Og hvad der vil åbne for nye muligheder i stedet for at begrænse.

Jeg kan også give dig et WordPress nybegynder kursus, der kan give dig den nødvendige viden til at træffe beslutninger på et mere velunderbygget grundlag.

Og når dit websted så er lanceret, så kan du bruge dine ressourcer på at leve godt og konstruktivt indhold, som dine besøgende vil have rigtig god gavn af. For det ved du langt mere om end jeg gør.

Og det ved jeg, fordi jeg er professionel.

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold