Mine bedste WordPress plugins 2022

Alle har deres favoritter og jeg har også mine bedste WordPress plugins: En samling af plugins, der bliver installeret som standard.

Jeg siger ikke, at de her er den bedste løsning for dig, men med mange eksperimenter er det den samling, der passer bedst til mig. Den ændres selvfølgelig ind imellem – og jeg skal nok holde denne liste opdateret så vidt muligt – men det var min samling, da indlægget blev skrevet.

Men husk lige, at uanset hvilke du bruger, skal plugins altid opdateres!

Sikkerhed plugins

Nok de vigtigste plugins!

En WordPress er som udgangspunkt et ganske sikkert system, men med så stor en markedsandel er det naturligt et oplagt mål for crackere. Alle – ALLE – websteder blevet konstant prøvet af for adgang kendte huller i system og de mest brugte plugins.

Wordfence Security (gratis) – beskytter mod brute force angreb

Sikkerhed – ikke fordi WordPress ikke er sikkert, men fordi at for hvert plugin du installerer stiger kompleksiteten eksponentielt og dermed også risikoen for huller i sikkerheden.

Wordfence sørger blandt andet for at informere dig om kritiske opdateringer og forældede eller droppede plugins.

Udover at holde dig informeret om risici ved de installerede plugins, sørger plugin’et også for at stoppe forsøg på at finde huller. Ved for mange tests bliver de blokeret.

Sucuri Security (gratis) – styrker sikkerheden på dit websted

Sucuri er også sikkerhed, men i stedet for som Wordfence at ‘blokere døren’, så holder Sucuri øje med det, der allerede er kommet ind.

Regelmæssige scanninger af filer og sammenligninger med originalerne kan give dig en advarsel, så du kan få ryddet op, inden det spreder sig.

Desuden hjælper Sucuri dig med nemt og hurtigt at styrke sikkerheden på dit websted ved at teste rettigheder i mapper og deaktivere ubrugte funktioner.

Activity Log – viser dig, hvad der er sket

Log over aktiviteter. dette plugin er primært relevant, hvis der er flere brugere med administrative rettigheder. Det giver et overblik, hvad der er sket, så man kan se om de ændringer der er sket, er lavet af en anden administrator – eller af en uvelkommen gæst.

Det fjerner også en stor del af ‘hvem gjorde hvad’ diskussionerne, hvis der er en leverandør involveret.

Desværre har de nu indgået en affiliate-aftale med Elementor, så nu må man accepterer lidt reklame fra den side. Men det er trods alt stadig gratis.

Optimering plugins

Et dynamisk system som WordPress er sjældent fuldt optimeret. WordPress gør en del ting for at optimere leveringen, men kan af gode grunde ikke holde styr på, hvad plugin-udviklerne gør eller hvad du selv finder på at lægge op.

Derfor har du behov for de bedste WordPress plugins, der komprimerer billeder og filer og sørger en hurtig og kompakt levering til brugeren.

WP Super Cache (gratis) – samler dit websted

Cache/mellemlager

Hver gang en bruger beder om at se en dynamisk side, så skal den dannes ved datatræk fra database og sammensætning af informationer og filer. Det tager lidt tid – ikke meget, men dog mere end at levere en statisk side.

Derfor indsætter vi et mellemlager, hvor den færdige ‘pakke’ gemmes. Hvis en anden bruger så kort tid efter beder om den samme side, så får de bare den ‘færdige pakke’ direkte fra cachen.

WP Super Cache leverer dette mellemlager og sørger for, at brugeren får sine sider leveret hurtigt uden at indholdet bliver forældet.

Plugin’et laves for øvrigt af Automattic, der også står bag fx wordpress.com og WooCommerce. Så de ved, hvad de har med at gøre.

Autoptimize (gratis) – komprimerer webstedet inden aflevering

Minificering

Alle filer indeholder masser af mellemrum, indrykninger og tomme linjer for at gøre det lettere at overskue koden. Det er computeren ligeglad med. Derfor giver det mening at fjerne alle de overflødige elementer fra filerne inden de sendes afsted fra serveren.

Autoptimize løser den opgave fint. Samtidig kan den samle fx flere CSS-filer fra forskellige plugins i een fil og på den måde spare antallet af HTTP-kald.

Ikke alle plugins/temaer er skrevet til at kunne klare den form for sammenlægning af filer, derfor kræver den proces en del manuel afprøvning inden aktivering.

WP Rocket (premium) – samler, komprimerer og optimerer overførsel

Cache, minificering.

Efter i flere år at have brugt et mix af de to ovenstående, så jeg har jeg nu næsten udelukkende gjort brug af WP Rocket. Det er et premium plugin, så det koster at penge at holde det opdateret, men jeg synes de penge er givet godt ud.

Det håndterer både cache og minificering – og en del andet – og det er så rigeligt pengene værd for mig i sparet tid.

Imagify (fremium/premium) – optimerer dine billeder til mindste størrelse

Billedkomprimering

De fleste billeder kan komprimeres kraftigt uden synlige forringelse af kvaliteten. Da vi brugere flere og flere billeder på webstederne – og de samtidig bliver større og større – så bliver den komprimering mere og mere vigtig.

Du kan godt gøre det selv i Photoshop eller andet, men der er en fidus ved først at gøre det i WordPress. Når du uploader et billede, danner WordPress nemlig af sig selv en række kopier i forskellige størrelser. Det gøres for ikke at sende det samme billede til desktop og mobil – skærmene er jo slet ikke lige store.

Og de forskellige billedformaterkan komprimeres i forskellig grad.

Det gør Imagify og du kan indstille komprimeringsgraden i to trin. Afhængig af om dine billeder mest er fyld – eller du er fotograf og dine kvalitetsbilleder er dit produkt!

SEO plugins

Yoast SEO (gratis/premium)

Søgemaskineoptimering

Stort set enerådende på markedet (indtil for nyligt) for effektiv og omfattende optimering af webstedets indhold ift. søgemaskinerne.

Meget omfattende muligheder for tilpasning og vejledning i, hvordan du opnår de bedste resultater.

Fungerer helt klart bedst, hvis du skriver på engelsk, men også meget strukturhjælp på dansk.

Rank Math (gratis/premium)

Søgemaskineoptimering og meget andet.

Jeg er for nyligt begyndt at konvertere mine websteder til at bruge denne frem for Yoast. Primært fordi Yoast er blevet for stor og tung – og mange af de funktioner jeg har haft brug for i Yoasts Premium findes i gratisudgaven af Rank Math.

Der er en premium version på vej, og jeg er lidt spændt på at se, hvor de ligger snittet mellem de to. Det vil få afgørende betydning for om jeg fortsat vil bruge den eller skifter noget andet.

Design plugins

Elementor (gratis/premium)

Grafisk sidebygger

Jeg har prøvet stort set alle sidebyggerne og har hver gang været imponeret over mulighederne – men brugerfladen og tyngden har hver gang gjort at jeg droppede dem igen.

Med Elementor har jeg fundet det værktøj, der passer til mine behov. Masser muligheder for at lave drag’n’drop, men samtidig mange muligheder for at lave mere hardcore tilpasninger.

Og siden da har deres udviklere stort set arbejdet i samme retning som mine ønsker hele vejen!

Man kommer langt med gratis udgaven, men deres premium koster altså ikke ret meget – og så er der lige pludselig utroligt mange muligheder.

Advanced Custom Fields (gratis)

Tilpassede indholdsfelter

Plugin’et er gratis, men mange af de spændende udvidelser koster penge.

ACF er super til opsætning af websteder med specielt, standardiseret indhold: ejendomsmægler, bilforhandler osv.

Det gør nemt at standardisere oprettelse af nye posts og samtidig opsætte avanceret layout for hvert enkelt – måske endda med beregnede felter.

Utallige muligheder lige under overfladen, men kræver lidt viden om kodning og databaser.

Pods (gratis)

Tilpasset indholdsfelter og indholdstyper (CPT)

Samme som ACF, men uden den samme nemme mulighed for at tilpasse brugerfladen i backend.

Til gengæld indbygget mulighed for at oprette og tilpasse custom post types (CPT)

Plugin’et er gratis, men fremtiden er lidt usikker efter at Automattic trak deres langvarige økonomiske støtte sidste år.

Formular plugins

De bedste WordPress plugins til håndtering af information hentet fra brugerne med formularer.

Gravity Forms (premium)

Formularer af mange slags

Tools plugins

Alt det andet …

Manage WP (premium)

Overordnet håndtering af mange websteder

Relevanssi (gratis/premium) / Relevanssi Light (gratis)

Forbedret søgning.

Duplicate Post (gratis)

Kopier opslag som skabelon

Post SMTP(gratis)

Mailer til steder, hvor standard mail ikke kan bruges.

User Switching(gratis)

Se det fra deres synspunkt.

Læs også Sådan bruger du Skift Bruger

WP Migrate Pro (gratis/premium)

Overflytning af data mellem flere websteder

WP Rollback (gratis)

Nej, lad mig lige få den gamle igen!

Ingen blindgyder, tak!

Redirection (gratis)

Send dem til den rigtige side.

Hvis du bruger Rank Math, behøver du ikke dette plugin.

Velvet Blues Update URLs (gratis)

Ret forkerte URLs i databasen

wp-Typography (gratis)

Når sætningerne bliver lange

GAinWP Google Analytics Integration

Integration med Google Analytics

Specialerne

WooCommerce (gratis)

Webshop – de facto standard i WP

Med mindre du leder efter noget helt specielt, så lad være med at spilde tiden på at finde alternativer. Det her er den bedste og de andre kommer ikke i nærheden af den.

WooCommerce Subscriptions (premium)

Når der skal sælges abonnementer

The Events Calendar (premium/ gratis)

Håndtering af arrangementer

I gratis udgaven er der masser af muligheder for opremsning af events og for at kunne præsentere dem på forskellige måde. Gentagen information som afvikler og sted kan gemmes og nemt hentes frem.

Der findes også en billetfunktion, men skal den bruges til noget vigtigt, så køb premium udgaven.

Ultimate Member (gratis/premium)

Medlemshåndtering med profiler

bbPress (gratis)

Forum/debatter

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold