wordpress 5.9 velkomstbanner

Hvad kan vi forvente af WordPress 5.9?

WordPress 5.9 har givet anledning til en masse spørgsmål og snak: Full site editing (Redigering af hele webstedet på dansk), blok-baserede temaer og hvor er det hele på vej hen? Der er blevet stillet masser af spørgsmål, så jeg vil forsøge at give nogle svar her.

Det hurtige overblik

  • WP 5.9 forventes frigivet 25. januar
  • Den vigtigste ændring vil være tilføjelsen af Webstedsredigering for hele webstedet med blok-baserede temaer
  • Derudover kommer der opdateringer til brugerfladen for blokeditoren og en ny navigationsblok.
  • Mulighed for at skifte sprog i loginboksen
  • Forbedring af standard lazy-load

Vent lidt med at opdatere

Jeg vil anbefale de fleste at vente i hvert fald et par dage med at opdatere til den seneste version.

Det er ikke en sikkerhedsopdatering, så der er ikke noget der haster her. Og sikkerhedsopdatering vil også komme til de tidligere versioner. Lad der gå lidt tid, så eventuelle bugs eller kompatibilitetsproblemer kan blive fundet og rettet i kommende serviceopdateringer.

Der er ikke noget nyt i det, det har altid været min anbefaling at lade andre være testpiloter på de nye versioner. Og jeg starter altid selv med at opdatere de mindste vigtige af mine websteder, for sikre mig, at der ikke opstår problemer.

Redigering af hele webstedet er selv i denne version “minimum viable product”, så det er primært for eksperimenter og for udviklere til at teste funktionalitet med et bredere publikum. Vi skal gøre os nogle erfaringer og bygge den del til noget bedre.
Det betyder, at de mere komplekse funktioner stadig ikke virker i redigering af hele webstedet, simpelthen fordi de nødvendige funktioner endnu ikke er implementeret. Fx. er der ikke ret meget i WooCommerce, der vil fungere med de nye funktioner.

Det betyder IKKE, at det WooCommerce ikke fungere med WP 5.9(!), kun at de nye funktioner ikke er med.

Hvad er så det fede i WP 5.9?

Listevisning

Selv er jeg mest begejstret for udvidelserne i blokeditorens listevisning. Det er den, der kommer frem, når du klikker på de tre forskudte linier øverst i editoren.

Eller ved at bruge genvejen Shift-Alt-O.

Det har tidligere været lidt en udfordring at flytte rundt på elementer i editoren, men med listevisning er det nu langt lettere. Også at overskue, hvor man flytter det hen i fx en kolonne.

Valg af listevisning i blokeditor

Blokgrupper

Blokgrupper (block pattern) er en kombination af flere forskellige blokke sat sammen med forudindstillet design, udvalgt af en udvikler eller tema-designer.

Du kan godt lave dem selv, men det kræver lidt mere viden end almindelige brugere har. Men de giver spændende muligheder for temabyggere. Her er de byggeklodser, der passer ind i et temas generelle opsætning. Og efter indsætning kan du tilpasse dem efter eget ønske.

Samtidig giver det mulighed for at se de mulige blokgrupper i en forhåndsvisning i listen over blokke.

Jeg savner en nemmer/hurtigere genvej til at se forhåndsvisningen af blokgrupper. Lige nu skal jeg klikke plus-ikonet og vælge grupper for at se dem.

Jeg ville hellere kunne få dem vist/vælge dem via en genvej som den nuværende med / (skråstreg). Men de dukker ikke op listen her.

Forhåndsvisning af blokgrupper i blokvælger

Sprogvalg ved login

Hvor man før tidligere var nødt til at vælge sprog inden man gik til indlogning – eller vente til indlogning var gennemført – så kan man nu som bruger vælge sprog allerede ved login.

Det gør lettere for websteder, men flere sprog, hvor brugerne nu kan forstå, hvad de forventes at taste ind ind.

Det umiddelbare sprog vælges efter browserens sprog, men fordi du sidder surfer på et hotel i Leningrad, så er det jo ikke sikkert at du kan læse og forstå russisk…

Mulighed for skifte af sprog i login-dialogboks

Bedre indlæsning af billeder

WordPress fik indbygget “lazy load” i forrige version, men nu er den blevet forbedret.

“Lazy load” er en funktion, der fortæller browseren, at den ikke skal hente billedet, før brugeren er ved at have scrollet så langt ned, at billedet kan ses. Det sætter indlæsningshastigheden væsentligt i vejret – især på mobil.

Den funktion er nu forbedret ved ikke at aktivere lazy load på de første billeder på siden, da de typisk allerede vil være indenfor browserens synsfelt fra starten af. Og derfor skal indlæses med det samme.

Du kan læse mere om lazy loading hos WP Tavern.

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold

Bliv opdateret på WordPress

Hvis du vil have alle de fede WordPress tricks og nyheder fra WordPress community direkte i indbakken.