Shy – del ord i overskrifter

På dansk bruger vi sammensatte ord – det er en udfordring ved stor skrift eller smalle spalter, især når der ikke er nogen orddeling. Du kan indsætte en binde-streg, men hvad så med linjelængden på tablet og mobil? Men der findes et trick…

Ordsammensætningens udfordringer

På dansk sætter vi ord sammen for at danne nye betydninger, flag og stang bliver til flagstang. Det er en fundamental ting ved dansk, i modsætning til for eksempel på engelsk, hvor der stort set aldrig dannes sammensatte ord.

Det skaber udfordringer, når vi arbejder med store skrifttyper eller smalle spalter – eller begge dele.

Shy - del ord i overskrifter 1
Lange sammensatte ord er en udfordring
Shy - del ord i overskrifter 2
– der måske kan klares med en bindestreg

På det statiske websted kan det klares ved at indsætte en bindestreg og på den måde tvinge en orddeling ind det rigtige sted.

Men med responsivt design skal vi tage hensyn til flere forskellige skærmstørrelser på een gang, og så har du pludselig den her bindestreg stående selvom hele ordet står på samme linje.

Shy - del ord i overskrifter 3
Men bindestregen følger så med alle steder.

Den bløde bindestreg

Med den elektroniske tekstbehandling blev der indført et nyt begreb: den “bløde bindestreg”.

Det var en bindestreg, der kun blev vist når der var brug for den. Den satte en markering i ordet, og hvis det blev nødvendigt at dele, så blev den vist. Hvis ikke, så var det bare et helt ord uden bindestreg.

Og det er den bløde bindestreg, der er trick’et her.

Der findes flere forskellige måder at indsætte bløde bindestreger i et tekstfelt.

<wbr> - wordbreak
­ - html enhed
­ - html enhed som talkode

Den første er en html-kode, der viser en mulighed for orddeling, så egentlig burde den være første valg. Den har bare et par ulemper, der gør den mindre velegnet. Fx vil det ved brug af kopier/indsæt kun være den ene del af ordet, der vælges. Det ser også ud til at Google ser det som to separate ord.

De to andre er nærmest ligestillede, det er blot to forskellige måder at skrive det samme på. Og det ser ud til de er understøttet af lige mange browserversioner.

Jeg vil anbefale at bruge &shy;, da det er langt lettere at huske denne forkortelse for ‘soft hyphen’ end et nummer uden noge relation til funktionen!

Og med en blød bindestreg indsat på det strategisk rigtige sted, er det ikke noget problem at tage højde det mobilvenlige design.

Shy - del ord i overskrifter 4
Med en blød bindestreg deles ordet korrekt – hvis det er nødvendigt
Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold