Wordpress.org er webstedet for open source produktet

WordPress fordele og ulemper: Passer det til dig?

Okay, du har hørt om WordPress, men er usikker på om det nu er den rigtige løsning til din hjemmeside. Denne artikels mål er at gøre dig bedre i stand til at vurdere det, ved at gennemgå fordele og ulemper ved at bruge WordPress som platform.

I sidste ende er det op til dine specifikke krav, dine evner og dine mål. Ingen andre kan afgøre om WordPress er den rigtige løsning – eller du hellere skal kigge på alternativer. Men efter at have læst denne artikel er du måske bedre rustet til at træffe den afgørelse.

Men lad os lige først få præsenteret jer for hinanden.

Her er en kort opsummering af indholdet i dette indlæg:

  • WordPress er en populær CMS-platform, men før du vælger den, skal du overveje dine behov, tekniske færdigheder og budget.
  • Der er forskel mellem WordPress.com og WordPress.org, så vælg den rigtige version baseret på dine krav.
  • Vælg en pålidelig hostingudbyder, installer WordPress, tilpas dit websted og opret indhold.
  • Husk at tage sikkerhed, vedligeholdelse, optimering og test i betragtning for et succesfuldt WordPress-websted.

Hvad er WordPress?

WordPress er det mest populære content management system (CMS) og gør det langt lettere at bygge og vedligeholde en dynamisk blog eller websted. Den første version blev lanceret i 2003 og var faktisk en tilpasning af et tidligere produkt. Det har fra starten af være open source og det gør det tilladt (og gratis) at downloade, tilpasse, omskrive og på anden bruge, som du har lyst til.

WordPress er især så populært på grund sin meget store fleksibilitet, der gør det muligt at skalere det samme system fra små blogs til store webshops eller medlemswebsteder.

WordPress.com eller WordPress.org

Inden vi kaster os ud i splitte det hele op, så skal vi lige have en vigtig ting på plads. Der findes to typer af WordPress, med væsentlige forskelle. Først har vi WordPress.com.

Wordpress fordele og ulemper: passer det til dig? 1

Det er en “sky-løsning”, en Websted-as-a-Service (WaaS) platform. Det betyder, at du ikke skal downloade noget, håndtere webhotel eller noget andet for at bruge det. Du logger på, vælger et tema og er i gang. WordPress.com er ofte det der, mange starter, fordi det kræver minimalt med viden og ‘alt det svære’ bliver håndteret af tjenesten bag.

På den anden side har vi Wordpress.org, for at kunne bruge det, skal du først downloade og installere på en webhost af eget valg – eller bruge en af de mange webhoteller med et-kliks installationer. Herefter kan du vælge tema, installere plugins og tilpasse som du lyster. Men du står selv med al WordPress vedligeholdelse.

Wordpress. Org er webstedet for open source produktet

I resten af denne artikel vil det være denne sidste version jeg henviser til, når jeg skriver WordPress. Ellers vil jeg specifikt skrive WordPress.com.

Fordele: derfor skal du bruge WordPress

Med grundlaget på plads kan vi nu dykke ned os se på fordelene ved at bruge WordPress.

Nemt at komme i gang

WordPress er forholdsvist nemt at komme i gang med, især hvis du finder et webhotel med 1-kliks installation. I så fald bliver du typisk guidet igennem den indledende proces med at træffe de førzte valg.

Du kan have de websted oppe og køre i løbet af et par timer, i hvert fald hvis du har det basale indhold klar på forhånd.

Masser af temaer giver rig variation

Der er ingen tvivl om at en af de største fordele ved WordPress er den næste uendelige mængde af temaer at vælge imellem. Der er for eksempel flere tusinde gratis temaer i det officielle WordPress temabibliotek.

Der findes en stor mængde gratis temaer til wordpress

De kommer med en mængde funktioner og valgmuligheder, når til at lancere et professionelt websted, en webshop eller en online portfolio.

Hvis du har mere specifikke ønsker eller et udvidet behov for funktioner, findes der masser af muligheder for at investere i et betalt tema – med de fordele der følger deraf.

Det bedste er, at du ikke behøver nogen særlige evner for at bruge dem. Vælg et tema, tilpas indstillinger som ønsket og tilføje indhold. Så er dit websted etableret.

Tusindvis af plugins at vælge imellem

Ligesom med temaer er tusindvis af forskellige plugins at vælge imellem. De udvider hver især din WordPress installation med nye funktioner og muligheder med alt fra SEO over medlemshåndtering til styring af sociale medier. Og til varierende priser.

Tusindvis af wordpress plugins

Plugin biblioteket er fuld af gratis eller light plugins eller du kan vælge mellem en stor mængde betalte plugins. Det er meget almindeligt at et betalingsplugin findes i en gratis version med kun en begrænset funktionalitet – men det er fint til at teste det af med. Og i mange tilfælde er det nok for det første websted.

SEO er inkluderet

Der er også taget hensyn til SEO i en WordPress grundinstallation. Det betyder, at et hvilket som helst websted bygget med WordPress er klar til indeksering af søgerobotter fra starten af.

Installer fx rank math for bedre seo-muligheder.

Mange temaer inkludere en udvidelse af de funktioner – og ellers kan du installere et gratis plugin (som fx Rank Math, se billedet herover), der kan løfte din SEO til nye højder. Og til bedre placeringer i søgeresultaterne. Uden at du behøver rode med HTML-kode.

Nemt at tilføje dynamisk indhold

Side- og indlægs-skabeloner strømliner hele processen med at tilføje indhold. Med bare få klik kan du oprette en ny blogpost, tilføje dit indhold (med billeder, tabeller og infobokse) og udgive det.

Og med den visuelt venlige blokeditor (blandt venner kaldet Gutenberg) kan du flytte rundt på indholdsblokke og opbygge dit eget unikke design, uden at du skal have tredjeparts redskaber eller kode. Og med den kontinuerlige udvikling af editoren, får du bare flere og flere muligheder at forskønne indholdet med!

Er det ikke nok, så kan du udbygge dine layout yderligere med visuelle sidebyggere, der viser dig det færdige resultat, mens du opbygger det. det kan fx være Elementor, DIVI eller mange andre.

Et enormt, globalt og hjælpsomt fællesskab

WordPress har et massivt brugerfælleskab og det gør det nemt at finde svar på de store spørgsmål eller vejledninger til bestemte procedurer.

Der er utallige blogs og YouTube-kanaler, samt mange fora, der arbejder med WordPress udvikling på et forståeligt niveau med tusindvis af medlemmer.

En stor del er på engelsk – der dog også efterhånden en del på dansk – men heldigvis er det nemt at skifte brugersprog i WordPress, så du kan følge vejledninger til den engelske version uden at skulle skifte sprog på installationen.

Wordpress fordele og ulemper: passer det til dig? 2

Derudover er der lokale Meetups og internationale WordCamps, hvor du kan udbygge dit supportnetværk og møde udviklerne af dine favorit-plugins.

Løbende opdateringer

Der kommer ofte nye opdateringer til WordPress. Både med nye funktioner og udvidede muligheder, men også fejlrettelser og sikkerhedsopdateringer.

De regelmæssige opdateringer sørger for, at dit websted forbliver sikkert og dine besøgende fortsat får en god oplevelse. Du får også hele tiden adgang til de bedste redskaber, så du kan skabe det bedst mulige websted.

De fleste temaer og plugins får også jævnlige opdateringer.

Enormt fleksibelt

Du kan bygge næsten hvad som helst med WordPress! Fra en simpel journal til yderst avancerede webshops, medlemswebsteder eller særlige tjenester, alt sammen på samme platform. Det kan lade sig gøre på grund af et solidt fundament en uendelig kombination af elementer fra plugin- og temabibliotekerne.

Denne fleksibilitet er en af de største styrker ved WordPress.

Nemt at kombinere med tredjeparts redskaber

WordPress kan nemt integreres med andre systemer og det ses nok tydeligst i forholdet til sociale medier. Du kan sætte WordPress op til at dele seneste indlæg på Twitter, Instagram og Facebook med bare nogle få klik.

Og med plugins kan du skabe endnu flere integrationer med redskaber som Trello, Slack eller Teams.

Wordpress fordele og ulemper: passer det til dig? 3

Du kan også med automatiseringstjenester som IFTTT, Zapier eller Integromat lade specifikke begivenheder udløse bestemte kæder af reaktioner.

Nemt at finde hosting og at skalere

Kravene til webhotellet er ikke store, så der er mange at vælge i mellem. Og hvis dit websteds krav skifter eller trafikmængden øges, så er det nemt at finde og flytte til en ny og bedre installation.

Det er også muligt at skalere en meget simpel løsning op til noget meget mere komplekst med eksterne database og load-balanceret håndtering af trafik. Så du risikerer ikke at stå med et ubrugeligt websted bare fordi dine behov ændre sig.

Mobilvenlig og responsivt

WordPress er grundlæggende designet til være både responsive og mobilvenlig. Og efterhånden er det helt standard for temaer uden at der skal gøre noget ekstra.

Tilgængelighed er tænkt ind

Allerede nu arbejdes der med at leve op til alle krav om tilgængelighed. Der er ingen grund til at vente på at Google stiller det som et krav, for det vil gøre det lettere for rigtig mange mennesker at bruge dit websted.

WordPress ulemper: Derfor skal du måske fine et andet cms

Der er rigtig mange gode grunde til at vælge at bruge WordPress. Alligevel er det ikke den rigtige løsning for alle. Nu har vi gennemgået de mange fordele, så lad os kigge lidt på ulemperne.

Mulighederne kan virke overvældende

Selvom WordPress er nem at komme i gang med og at bruge, så kan det være en udfordring at navigere i de mange muligheder. Og at finde det rigtige plugin, når der er så uendeligt mange at vælge i mellem.

Hvis du bare ønsker at opbygge dit websteds muligheder og funktioner ved at krydse af på en liste, så er WordPress ikke det rigtige valg for dig.

Du er selv ansvarlig for sikkerhed

Selvom jævnlige opdateringer er en god ting, så kan det kræve en del tid at skulle holde sit websted opdateret hele tiden. En opdatering er en risiko for fejl – og uden opdateringer øges risiko for hacking af dit websted.

Det er dit eget ansvar at håndtere alt vedrørende webstedet, så du skal også selv skaffe dig viden om hastighedsoptimering, SEO forbedringer og holde dit websted sikkert.

Især sikkerhed er et vigtigt punkt. Du hænger selv på at installere og konfigurere sikkerhedsplugins, følge tips til sikkerhedsforbedring og holde dit websted opdateret.

Du kan slevfølgelig finde en WordPress service, der kan klare det for dig, men så er det en ekstra udgift.

Tilpasninger kan være dyre

Ja, rigtig mange temaer og plugins er gratis, men jo mere specialtilpasset et websted skal være, desto mere kommer det til at koste. Premium (betalte) plugins og temaer kan godt løbe op og hvis du ønsker flere ændringer end dit tema inkludere funktioner til, så kan det være nødvendigt at kunne programmer. Eller du kan hyre en udvikler, hvilket også hurtigt kan løbe op.

Ingen dedikeret support

En af de største fordele ved WordPress er også en af de største ulemper.

Dette er et open source produkt og det er frit for dig at tilpasse, ændre og brug som du har lyst til. Men det er ikke noget kommercielt produkt og der er derfor ikke nogen virksomhed bag, der kan yde dig support.

Du er på egen hånd, når der skal fejlsøges og rettes problemer. Ja, der er masser af vejledning at hente i blogs og fora, men du skal selv implementere det eller hive fat i en udvikler.

Hvem skal bruge WordPress?

Den gode nyhed er, at langt de fleste kan bruge WordPress og vil opleve, at det lever op til kravene. Det er især velegnet for mindre virksomheder, freelancers og webshopejere, der har lidt viden om webdesign, men ikke nok til at bygge det hele op fra bunden.

Det er for dem, der ved hvad de vil have, men lige skal bruge en palette med færdigbyggede elementer at bygge med.

Hvem skal undgå WordPress?

Hvis du aldrig har tænkt over webdesign før vil en mere tilgængelig sidebygger som Wix måske være et bedre bud. Den type platforme holder dig i hånden gennem hele processen og hjælper dig med at træffe beslutninger.

På den anden side, så kan behov for udstrakte specialtilpasninger, tilpassede databaser og meget store mængder indhold, måske gøre det mere relevant at kigge i retning af fx Drupal.

FAQ

WordPress er det mest populære content management system (CMS) til at bygge og vedligeholde blogs og websteder.

WordPress.com er en “sky-løsning” eller Websted-as-a-Service-platform, hvor du ikke behøver at downloade noget for at bruge det. WordPress.org er den open-source version, hvor du skal downloade og installere det på en webhost af eget valg.

WordPress er nemt at komme i gang med, har masser af temaer at vælge imellem, tusindvis af plugins, indbygget SEO-funktionalitet, nem tilføjelse af dynamisk indhold, et stort og hjælpsomt fællesskab, regelmæssige opdateringer, enorm fleksibilitet og nem integration med tredjeparts værktøjer.

Ja, WordPress er grundlæggende designet til at være både responsive og mobilvenlig.

Mulighederne kan virke overvældende, og det kan være svært at finde det rigtige plugin. Du er også selv ansvarlig for sikkerheden og skal holde dit websted opdateret. Tilpasninger kan være dyre, især hvis du har behov for specialtilpasninger.

Søg

Bliv lidt klogere med Pro tips om WordPress

Bare rolig – vi siger det ikke til nogen!

Indhold